Středa, 13 listopadu, 2024
- Reklama -e15.cz

5 tipů, jak jíst v chladnějších měsících pro vitalitu a plné zdraví

Chladné počasí nás po letní sezoně zažene do našich domovů, je ideální k rozjímání, zastavení se, bilancování a utřídění domova i myšlenek. K přemýšlení je dobré přidat i kvalitní jídlo a pití, které nás bude provázet naším duchovním procesem a dodá energii, tolik potřebnou pro vyživení celého organismu.

Naslouchejte svému tělu

Vaše tělo je mocné a pokud ho budete pozorně poslouchat, velmi brzy poznáte, co potřebuje. Nezapomeňte myslet na zdravou životosprávu, pohybovat se, když si to tělo žádá a hodně pít čistou vodu nebo bylinné čaje.

Vitamíny nesmí chybět

Vitamíny jsou důležité, zejména v chladnějším období, které pro nás znamená časté změny teplot a vyšší náchylnost k nemocem. Sezónní zelenina a ovoce vám dodá přesně to, co v daném období potřebujete a navíc si pochutnáte na skvělé chuti. Pokud jste přejedení podzimními variantami nebo jste snědli zásoby, můžete využít i mražené ovoce, které vás během chvilky přesune do letních prázdnin.

Zkoušejte nová koření

Kromě prohřívacích jídel je dobré během zimních měsíců zařadit i prohřívací koření, které se dokonale snoubí např. s indickou či asijskou kuchyní. Nebojte se experimentovat a přidat do své obvyklé plejády i něco nového, co potěší nejen vaše chuťové pohárky, ale i trávení.

Zařaďte kvalitní sacharidy

Chladné měsíce přejí teplým pokrmům, které můžete zkoušet během dlouhých večerů, kdy už za okny vládne tma. Dobrý základ dělají kvalitní sacharidy, jako je pohanka, červená čočka nebo třeba bulgur. Pokud si nejste jistí, otevřete oblíbenou kuchařku nebo internet, kde najdete velké množství variací a potěšíte nejednoho strávníka.

Nebojte se hřešit

Znáte tu chvíli, kdy máte neprosnou chuť na něco nezdravého? Ať už to je čokoláda nebo hranolky, nebojte si občas dopřát. Uvidíte, že jedna porce vám zdravou životosprávu nenaruší a když poté opět naskočíte do svého režimu, jistě si nebude co vyčítat.

Zdravé a výživné jídlo není pouze doménou letní sezóny, proto se zaměřte na kvalitu potravin i během zimních měsíců a dopřejte plnou pozornost přípravě jídla i svému tělu.

Předchozí článek
Jak v podkroví zvládnout horké léto i bez klimatizace? Víme, co funguje
Další článek

Další články autora

Comments

PR článek

Nejnovější články